2014. október 25., szombat

Kiflit sütünk

Olvasóm Kedves!


Ma reggel nem találtunk itthon kenyeret, hát előkaptam Adri barátnőm szuper kifli-receptjét! Úgyis ideje volt kipróbálni! Egy óra múlva friss kiflit ettünk reggelire!

Bori rögtön szaladt segíteni nekem. Annyira szeret maszatolni a konyhában, mindig meglep... 

Te is süss ilyet! Nagyon egyszerű!
A recept szerint, 16 darab kiflihez kell:

60 dkg liszt, 1,5 dl víz, 2 dl tej, fél élesztő, teáskanál cukor, teáskanál só, 5-6 evőkanál olaj

Az élesztőt a tejben, a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk.
Meleg helyen kelesztjük. 20 perc elég is.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Én tettem az aljába egy jénait vízzel tele, hogy gőzös legyen a sütő... Péksütiket így szoktam... Olvastam valahol...
A tésztát négy gombócba szeded, egyesével kinyújtod vékony körökre. Itt lehet bevonni a gyerkőcöket... Bori imád nyújtani :)


Ezután kettőt, kettőt egymásra fogunk tenni, úgy, hogy közé jön a töltelék. Tehát kicsit igazítsuk egyformára, ha nem lett tökéletes a kukta munkája...
Kettőt megvajazunk, olvasztott margarinnal, de lehet, hogy zsírral még jobb... 
Aztán só, vagy cukros kakaópor, fahéj (de szerintem szalonnadarabka, káposzta, sajt is lehet...) következik. A fantáziádra bízom. Kétfélét is választhatsz :) Mi sósat és kakaósat csináltunk.
A megrakott körökre jöhet a másik kettő, tetőnek. Szendvics...
Kicsit átmentem rajta a nyújtófával így duplán is...
Pizzavágóval csillag alakban vágtam nyolc részre. Borival feltekergettük a háromszögeket a "talpuk" felől kifli alakra görbítve... Így:


8 kiflit tettünk egy tepsire, mert megnőnek... Sütőpapír tisztább megoldás, de épp nem volt itthon (ahogy ugye kenyér sem... Kéne boltba menni :) ), így én csak kikentem a tepsit vajjal... Lekentem vízzel a tekercseinket... Ezt a vizezést az utolsó egy percben is megismételtem... (Legközelebb tejjel kenem le..)
10 perc és kész...


...és 10 perc és elfogy :) Jó étvágyat!

4 megjegyzés: