2014. október 18., szombat

Birsalma

Olvasóm Kedves!


A birsalma hogyismondjamcsak... megosztja az emberiséget :) Jobban, mint a politika.
Én nagyon szeretem: az élénk sárga ragyogását, érdekes illatát, a főtt alma karácsonyi izét. (Igen, íz is lehet karácsonyi...) Darabka fahéj, szegfűszeg, esetleg csillagánizs, citrom és máris illatos a konyha! Imádom! Másnak meg rettenet...
Nem terem birsalama a kertünkben, de a környéken több olyan fa is ontja a termését, ahol mostohán bánnak vele. Idén is szert tettem egy nagy kosár illatos gyümölcsre, némi csoki ellenében...

Unokatesóm mestere a birsalma-sajt készítésének, tőle kértem a receptet, hogy az enyémen javítsak kicsit.... Még emlékszem, Papó főzött minden évben birssajtot, szinte látom magam előtt... Talán ezért is szeretem készíteni...Rajtam kívül nem igazán vannak oda érte a többiek itthon :) Pedig bele fogom csempészni a karácsonyi gyümölcskenyérbe is. De ez titok!

Szóval volt almám, és időt is találtam a műveletre, így múlt héten megfőztem a birssajtot... Íme Kriszti receptje: (Csodájára jár, aki kóstolta!)

"A birsalmákból kivágod a magházat, meg a rossz részt, és felkockázva (héjastól) felteszed főni, nem túl sok vízben. (Azért lepje el!)

Ha megfőtt, és puha, akkor leszűröd.
A levéből lesz majd a szörp. (Azt is csináltam, csak úgy érzésre, cukorral és citrommal... Isteni lett!)

Az almát botmixerrel összeturmixolod, felteszed főni. Kavarod, kavarod, kavarod.
Egy idő után beleteszed a cukrot (1 kg-hoz kb. 80 dkg cukor).
És kavarod, kavarod, kavarod... jó hosszú nyelű fakanállal, mert lövöldöz, és nagyon forró.
Hát, ez úgy kb. háromnegyed óra. (Én arra jutottam, hogy kevesebb cukor is elég, de lehet, hogy emiatt 4-5 nap is kellett a megdermedéshez...Itt fűszereztem is, citrommal, fahéjjal... Ami a kavarást illeti, az tényleg komoly feladat, mert égési sebeket lehet szerezni, nagyon hamar... Izomlázam lett...)
Ha kistányérra teszed, és hamar megkeményedik, bőrösödik, akkor onnantól a biztonság kedvéért még bő 10 percig főzzed!

Utána kivizezett formába kell önteni rögtön! (Én az őzgerincbe folpackot tettem, a szilikonos formákat csak kiöblítettem... Sokfelé dióval készítik, mi nem szeretjük, de azért az egyik forma aljára tettem durvára tört diót is, csak a hagyományőrzés kedvéért...)

2-3 nap után (Nekem 4-5 is volt), amikor már megszilárdult, ki kell borítani a formából, és száraz helyen szikkasztani.
Tulajdonképp soha nem szabad légmentesen becsomagolni, mert megpenészedik.
Nekünk a hűtő tetején van sütőpapírral lazán letakarva, hogy ne porosodjon.

Sok sikert és kitartást!"
Köszönöm szépen, Kriszti, megvolt, ügyes vagyok!  Mindenkinek bátran ajánlom a kipróbálását! Nagyon sokáig eláll, bár egyre keményebb lesz... Tiszta gumicukor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése