2014. május 2., péntek

Sajttorta

Olvasóm Kedves!


A neve ellenére állíthatom, hogy a sajttorta a kedvencem... Balatonnál ettem először, anyukám főnöknőjénél vendégeskedtünk. Ő sütötte. Sajtból??? Úristen, nem kell... De persze megkostóltam végül ( Falánk kislány voltam...vagyok :) ). Elkértük a receptet. 

Azóta rengeteg változatot kipróbáltam, mert (majdnem) minden különleges alkalomkor ilyet kértem... Menő volt, hogy én tudom, hogy ez miből van...
Nem ementáliból, vagy egyéb kemény sajtból készült... Inkább túrós, tejszínes, krémes... Hm...

Mascarpone a varázsszó. Jó drága, de az állaga pont nekem való... A sajttorták még a túrós tortáknál is finomabbak :) Jöhet bármikor :)

A natúr sajttorta is isteni, főleg áfonya-szósszal, gyümölcsökkel... De a mi favoritunk a csokis! 
Hogy a recept honnan való, nem tudom. Hozzánk kedves barátném, egyetlen Kristófjától került, mert sütött nekünk és mi beleszerettünk... (Igazából minden sütijébe egyből beleszeretünk, mert igazán tehetséges! Mehetne cukrásznak! )

Ilyen bevezető után jöhet a recept? Íme:

Kristóf-féle csokis sajttorta

180 fokra melegítjük a sütőnket.
Egy kapcsos tortaforma aljába belecsíptetünk egy sütőpapírt. Erre nyomkodjuk a kekszes alapot, ami 12 és fél deka (lehet 13 is) csokis darált keksz, 1 evőkanál cukor és 4 deka olvasztott vaj keveréke. Sütjük pár percig  (5-8 perc....)
Ezután felkapcsoljuk 230 fokra a gépet...

Jöhet a lényeg. Összekeverünk 50 deka krémsajtot (mascarpone), 25 deka rikottát, csipet sóval, 17 deka cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál étkezési keményítővel és 3 egész tojással. Ezt a kutyulékot harmadoljuk. Kétharmadot ráöntünk a kekszes alapra. A maradékba belekeverünk 10 deka étcsokit, amit előzőleg 3 evőkanál tejjel megolvasztottuk (Én a mikróba dugom 1 percre, de lehet gőz fölött is...). A csokis krémet is rákanalazzuk a sima tetejére és egy hústűvel (villával) kissé beletúrunk, hogy márványos legyen...

Igazából most jön az a rész, amit én még nem csináltam tökéletesen soha... 
A recept úgy szól, hogy sütjük az egészet 230 fokon 10 percig, aztán 120 fokon további 65 percig, végül a kikapcsolt sütőben, nyitott ajtónál még 15 perc, mire elkészül...

Az én sütőm (drága öregem...) 5 perc alatt eltünteti a gyönyörű márványozást (barna lesz...) Itt szoktam levenni a hőfokot. Aztán kb. 45 perc múlva már ki kell vennem, mert gyanúsan kezd kinézni :) Általában megreped a teteje és nem látszik a mintája, de Te biztosan ügyesebb leszel :) Az ízének nem árt, az én variációm is el szokott fogyni :)

Szóval sütésre fel! Anyák napjára, például? (Csendben jegyzem meg, hogy én is anya vagyok...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése