2017. augusztus 30., szerda

Kakaós csiga

Olvasóm Kedves!


Nagyon egyszerű recept! Mondom így, a sok éves gyakorlattal a hátam mögött... Azért nem kell megijedni, nem ördöngösség!
Anyukám sokat készítette gyerekkorunkban... Én is hasonlóképpen. Leves mellé ebédre, vagy vendégeknek uzsonnára, reggelire a kakaóhoz.... Bármikor :)

Íme a recept:
Egy csomag élesztőt (5 deka) felfuttatok 3 dl langyos tejben, amibe egy kiskanál cukrot is tettem.
Egy nagyobb tálba kimérek 60 deka lisztet. Beleteszek csipet sót, 2 evőkanál cukrot. Beleütök egy tojást. Elkezdem dagasztani, közben belecsurgatok 10 deka olvasztott margarint és beleöntöm az élesztős tejet is. Majd addig dagasztom, míg szép ruganyos tésztalabdát nem kapok. Lefedve hagyom szusszanni egyet! 40 perc elég, de lehet egy óra is... 

A tölteléket ki szoktam keverni mielőtt kinyújtom a tésztát: 10 deka olvasztott margarint adok 8 evőkanál cukor és 8 kiskanál kakaó keverékéhez. Krémesre keverem. 
Előmelegítem a sütőt, olyan 200 fokra.

Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát téglalap alakúra. Jó vékonyan. Erre kenem rá a csokikrémet egy kanállal. A fejének domború hátoldalával remekül tudok kenni :) Mindenhová jusson!

Úgy is lehet csinálni, hogy olvasztott margarinnal megkened a kinyújtott tésztát és rászórod a kakaót, cukrot... de én így szeretem jobban. Ahogy tetszik!

Eztán a hosszabbik oldalától kezdve felcsavarjuk a tésztát. Mint egy piskótatekercset, rétest... Palacsintát :) A feltekert kígyóból 16 szeletet vágtam, ügyelve az egyenletességre :) (Mindig felezgetve a tésztát, de ez csak az én dilim... Lehet természetesen sorban szeletelni is :) ) Elhelyezgettem a tepsiben, ami nálam mindig egy magas falú 30 centis, négyzetes alakú (anyué volt :) ) Ez a mennyiség pont kitölti. A méret annyiból érdekes, hogy így puhán emelkedik a tészta és nem sül keményre, mint egy bolti...


Le szoktam kenni egy felvert tojással a tetejét, és mehet a sütőbe.
Szépen összenőnek ahogy sül... 15-20 perc után, mikor már majdnem kész, nyakon szoktam löttyinteni egy kis vaníliás cukros  tejjel és még sütöm picit, addig, hogy már ne legyen szottyos a tejtől :) . Ettől lesz isteni puha!!! Kevés tejet használj míg ki nem tapasztalod... (Én 1,5-2 deci tejet öntöttem és még 10 percig sütöttem... mi így szeretjük, de ez a mennyiségű tej már rizikós ám! Csak a bátrak csinálják így! :))

Meg lehet porcukrozni a tetejét, de nem kötelező.

Úgy kell kivágni a tepsiből! Nem az a pékségben árult, kopogósra sült fajta...  Mindig Anyukám jut róla eszembe, így melengeti a szívem... 

Jó étvágyat hozzá!!!






1 megjegyzés:

  1. Isteni lett:),koszonjuk a receptet. Rizstejjel es expressz elesztovel is mukodik. Puszi neked

    VálaszTörlés